Oldalak

2010. április 20., kedd

féregtelenítés

A legnagyobb odafigyelésem ellenére még mindig előfordul -háromszori féregtelenítés után- hogy ugyan csak ritkán de találok férgeket. Három hónapos korukig két hetente érdemes féregteleníteni őket, én ezt használom:

Ferdocat belsőleges gél A.U.V. 10g

Összetétel:10g gél tartalmaz 500mg fenbendazolt

Célállatfajok: Kutya, macska, görény, nyest, szkunk, sün, mosómedve, tengeri malac, szárazföldi és vízi teknősök, kétéltűek, kígyó, gyík, ara, kakadu, beo, postagalamb, kalitkában tartott madarak és énekesmadarak kezelésére is alkalmazható.

Javallatok: A célállatokban az alább felsorolt parazitafajok által okozott fertőzések kezelésére: Orsóférgek, kampósférgek, ostorféreg, tüdőféreg, Protozoon: Giardia fajok Vemhes szukákban a vemhesség 40.-ik napjától: Toxocara canis és Ancylostoma caninum,

Adagolás, alkalmazási mód(ok) célállatfajonként: Szájon át.

* Kutya és macska, görény:
1 g/ttkg gél, ami megfelel 50 mg/ttkg fenbendazolnak három egymást követő napon, tüdőféreg fertőzöttség esetén a kezelést 21 napig folytassuk.
Kutya Giardia fertőzöttsége esetén 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg/ttkg fenbendazol öt - tíz napon át .
Kölyökállatok: Egyszeri kezelés 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg/ttkg fenbendazol adaggal 2,4 hetes korban, majd 6, 8 és 12 hetes korban ismételt kezelés szükséges.
Vemhes szukák: A vemhesség 40. napjától folyamatosan a kölykezést követő 2. napig kell kezelni az anyákat (kb 25 napig), naponta 50 mg/ttkg fenbendazol adaggal.
Az állatok kezelését a természetes újrafertőződés miatt időről-időre meg kell ismételni (átlagosan 3-4 havonta).

Tájékoztató dózisok az egyéb célállat fajok kezelésére:

* Görény, nyest, szkunk: 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg ttkg fenbendazol, három egymást követő napon át.
Mosómedve: 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg/ttkg fenbendazol, három egymást követő napon át.
Sün: 200 mg/ttkg gél, ami 10 mg/ttkg fenbendazol öt egymást követő napon át.
Tengeri malac: 1 g/ttkg gél, ami 50 mg/ttkg fenbendazol egyszeri alkalommal.
Szárazföldi és vízi teknős: 1 g/ttkg gél, ami 50 mg/ttkg (Giardia fertőzés esetén), a kezelést két hét múlva meg kell ismételni.
Kígyók: 200-400 mg/ttkg gél, ami 10-20 mg/ttkg fenbendazol öt egymást követő napon át.
Gyíkok (leguán, kaméleon, stb.): 200-400 mg/ttkg gél, ami 10-20 mg/ttkg fenbendazol három egymást követő napon.
Kétéltűek: 200-600 mg/ttkg gél, ami 10-30 mg/ttkg fenbendazol három egymást követő napon.
Ara és kakadu: 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg/ttkg fenbendazol öt egymást követő napon át, a kezelést három hét múlva meg kell ismételni, capillariosis esetén: 1 g/ttkg gél, azaz 50 mg ttkg fenbendazol hét egymást követő napon át
Beo: 200-400 mg/ttkg gél, ami 10-20 mg/ttkg fenbendazol egyszeri alkalommal.
Postagalamb: 300-600 mg/ttkg gél, azaz 15 - 30 mg/ttkg fenbendazol egyszeri alkalommal.
Kalitkában tartott és énekes madarak: 400 mg/ttkg gél, ami 20 mg/ttkg fenbendazol két-három egymást követő napon.

Felhasználási javaslat: Szájon át adjuk be a pontos adagot. Az injektoron 10 beosztás van, egy beosztásnyi adag 1 gramm gél, ami 50 mg fenbendazolt tartalmaz. A szükséges dózist az állat táplálékába is keverhetjük. Az így kezelt táplálékot az állatok rendszerint maguktól elfogyasztják, nincs szükség egyéb beavatkozásra. Az állatokat a kezelés előtt és alatt nem kell koplaltatni

Különleges figyelmeztetések az állatokon való alkalmazáshoz: Figyeljünk a pontos adagolásra. Ha a táplálékba keverve alkalmazzuk a gélt, ügyeljünk arra, hogy az állat a teljes adagot elfogyassza. Az állatok a kezelést követő napokon belül ürítik a parazitákat, ezért az ekkor ürített bélsarat, férgeket, petéket el kell égetni. Ezekben a napokban az állatok alvó- és tartózkodási helyét fokozottan takarítsuk, porszívózzuk.

Rendelhetőség: Csak állatorvosi rendelvényre kiadható állatgyógyászati készítmény

Nincsenek megjegyzések: